Το πλακάκι στο μπάνιο

Το πλακάκι στο μπάνιο

Το πλακάκι στο μπάνιο
Μαρία Ιατρίδη





   Αχνοφαίνεται το πρόσωπό σου… Αλλοιωμένο. Είναι μόνο εκεί στο πλακάκι στον τοίχο του μπάνιου αλλοιωμένο; Ή και στην πραγματικότητα; Τρέχουν δάκρυα. Από το πλακάκι; Από σένα; Μπορεί και από τα δύο. Δεν πειράζει. Είναι ο χώρος που ξεπλένουμε ό,τι μας έχει σκονίσει μέσα στη μέρα. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό για να είμαστε καθαροί. Η ψυχή δεν καθαρίζει μόνο με το ζεστό νερό.

   Νιώθεις σαν να είσαι μέσα σε έναν καυτό καταρράκτη. Και δε θες να φύγεις από εκεί και να γυρίσεις στην… πόλη. Όμως έτσι το μόνο που καταφέρνεις είναι να αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου. Έτσι αυτά συγκεντρώνονται έξω από την πόρτα σου και κάνουν ουρές όπως αυτές των σούπερ μάρκετ αυτό τον καιρό του covid 19.  Νομίζεις ότι απελευθερώνεσαι αλλά στην ουσία είσαι φυλακισμένος. Γιατί αν πας να βγεις από το σπίτι, δε θα μπορείς καν να φτάσεις στην εξώπορτα.

   Κάνε το ζεστό σου μπάνιο, δάκρυσε αν θες, σκουπίσου, ντύσου και ξεκίνα να γράφεις επιστολές. Τι θες να πεις και σε ποιον. Στο αφεντικό σου; Στον άνθρωπό σου; Στην παρέα σου; Στους γονείς σου; Στους συγγενείς σου; Η απόσταση δίνει μια τεράστια ευκαιρία να σκεφτείς καθαρά και όταν τους συναντήσεις να τα πεις και καθαρά. Και τότε, ναι, θα έχει καθαρίσει και η ψυχή σου.

   Το πλακάκι στον τοίχο του μπάνιου θα είναι πλέον το μόνο που θα σε δείχνει αλλοιωμένο. Το αληθινό σου πρόσωπο θα είναι ξεκάθαρο. Ξέρεις τι θέλεις, ποιος είσαι, τι θες να πεις. Κοιτάς τον απέναντι στα μάτια. Ευθεία μπροστά. Ούτε δεξιά-αριστερά για να υπεκφύγεις και φυσικά ούτε πίσω. Άνοιξες την πόρτα. Δεν είχες κλειδώσει. Έτυχε; Ίσως και να πέτυχε. Ίσως για πρώτη φορά να σταμάτησες να φοβάσαι και να κρύβεσαι. Στον διάδρομο δεν υπήρχε κανένα σου πρόβλημα. Ο ουρανός έξω ήταν πεντακάθαρος. Να σου πω όμως ένα μυστικό; Πεντακάθαρος φαινόταν μόνο σε όσους είχαν καθαρίσει πρόσωπο και ψυχή.

Καλό Πάσχα.

Σχόλια

  1. Ναι έτσι είναι
    Η καθαρή ψυχή είναι πολύ μεγάλο πράγμα.
    Μόνο που χρειάζεται
    "κότσια" για να το κάνει κανείς.
    Νομίζω,τα έχεις

    Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο